Sponsor Fiemaların Dikkatine


SPONSORLARIN DİKKATİNE!!!

Sponsorluk yapan gelir ve kurumlar vergisi mükellefi gerçek veya tüzel kişilerin Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Sponsorluk Yönetmeliği kapsamında yapmış oldukları sponsorluk harcamalarını ilgili kanunlar uyarınca indirim konusu yapabilmeleri için aşağıda belirtilen hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir.

1. Vergi ve sosyal güvenlik kuruluşlarına borcu nedeniyle takibata uğrayan gerçek ve tüzel kişiler sponsorluk yapamazlar. Bu nedenle sponsorluk yapacakların bağlı bulundukları vergi dairesinden “vergi borcu” olmadığına dair bir yazı almaları ve yapılan sözleşmenin bir örneğini ilgili vergi dairesine vermeleri gereklidir.
2. Nakdi sponsorlukta yani sponsorluk bedelinin sponsorluğu alanın hesabına yatırılmış olunması durumunda, bankalar tarafından verilecek makbuz veya dekont tevsik edici belge olarak kabul edilmektedir. Ancak banka dekontu veya makbuzunda paranın “sponsorluk amacıyla” yatırıldığına dair bir ifadeye yer verilmesi şarttır.
3. Ayni sponsorlukta, sponsorluk konusu mal veya hizmetin işletmeden çekilerek sponsorluk hizmetini alan kişi, kurum ve kuruluşlara teslim edilmesi halinde, işletmeden çekilerek teslimi yapılan değerler için hizmeti alanlar adına maliyet bedeli üzerinden fatura düzenlenmesi, faturada, teslimin sponsorluk maksatlı olduğuna, teslimi yapılan değerlerin cinsi, nev’i ve miktarına ilişkin olarak tereddüte mahal bırakmayacak bilgilere yer verilmesi; faturanın arka yüzünün de hizmeti alan kişilere veya kanuni temsilcilerine imzalatılması gerekmektedir.
4. Ayni değerlerin, mükelleflerce dışarıdan sağlanarak sponsorluk hizmeti alanlara teslim edilmesi durumunda ise, hizmeti alanlarca teslim alınacak bu değerler için alındı makbuzu (alındı makbuzu düzenleme yetkisine haiz olmayanlarca tutanak) düzenlenmesi şarttır. Makbuzda, söz konusu kıymetlerin değerlerinin, cinsinin, miktarlarının, adedinin vb. hususların tereddüte mahal bırakmayacak şekilde yer alması şarttır. Ayrıca sponsorluğa konu değerlere ilişkin olarak mükellefler adına düzenlenmiş olan faturaların arka yüzünün de hizmeti alan kişi ve kanuni temsilcilerine imzalatılmış olunması gerekmektedir.
5. Sponsorluk yapan mükellefler, sponsorluk harcamalarını yaptıkları yıl itibariyle yıllık gelir/kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden indirim konusu yapabileceklerdir. Bu indirim için söz konusu beyannamelerin ekinde herhangi bir belgenin ibrazı zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak, mükellefler defter ve belgelerini VUK’un ilgili hükümleri çerçevesinde tutmakla yükümlü olduklarından herhangi bir inceleme sırasında veya vergi idaresince istenilmesi halinde bu belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir.















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sponsorluk veren firmalar

öğrenci kulüpleri için sponsorluk çalışmaları

Ogrenci Kulubu Sponsorluklari