Spora Sponsor Olmanın Marka İmajına Etkisi



Kategori: Pazarlama Yazar: Mert Canlı
26Aug2010
Spor derken, aslında kulüp takımlarını kastetmiyorum çünkü kulüp takımları açısından sponsorluğun önemi anlaşılalı çok oldu. Ligimizin önemli takımlarının forma ön-arka ve kol sponsorlarından aldığı meblalar zaten markaların bu konuya ne kadar önem verdiğinin net bir göstergesi. Hatta Türk Hava Yolları’nın Barcelona ve Manchester United gibi dünyanın en büyük futbol kulüplerine resmi sponsor olması da bu duruma güzel bir örnek. Markaların kulüp takımlarıyla olan bu anlaşmaları, kesinlikle futbolseverler üzerinde büyük etki yaratıyor ve markalar da bu etkiyi marka imajına iyi giydiriyorlar.
Bu yazıda bahsetmek istediğim biraz daha farklı sponsorluklar. Mesela Türkiye 1. futbol ligi (yani süper lig). Turkcell’in uzun süredir sponsor olduğu süper ligimizin artık yeni sponsoru Spor Toto. Turkcell, sponsor olduğu süreçte bu desteği çok başarılı bir şekilde kullanıcıya yansıttı ve sadece bu konuda yaptığı iletişim çalışmalarıyla marka imajını güçlendirdi. “Turkcell Süper Lig Hiç Bitmesin” sloganını hala hatırlarız ve bir süre daha hatırlayacağız. Geçtiğimiz yıl Bank Asya da 2. futbol ligine (aslında yeni ismiyle 1. lig) sponsor oldu ve bu desteği tıpkı Turkcell gibi başarılı bir şekilde tüketiciye yansıtıyor. Yaptığı iletişim çalışmaları, özellikle Bank Asya Ligi için çeşitli kanallarda yapılan spor programlarıyla birlikte marka imajını oluşturuyor ve güçlendiriyor. Bank Asya’nın geçtiğimiz yıla kadarki imajıyla bu sene itibariyle oluşan ve güçlenen imajı arasında ciddi fark olduğunu düşünüyorum. Ayrıca milli takımımızın sponsorlarına baktığımızda sektörünün en büyüklerini görebiliyoruz: Turkcell, Ülker, Nike, Mercedes Benz, Efes Pilsen, Garanti Bankası, TTNet.
Diğer yandan önümüzdeki günlerde başlayacak Dünya Basketbol Şampiyonası kapsamında da birçok marka iletişim çalışmalarına çoktan başladı. Beko, Garanti Bankası, Ülker (Metro), Turkcell bu markalardan bazıları. Özellikle Garanti Bankası’nın 2001 yılında Türkiye’de düzenlenen Avrupa Basketbol Şampiyonası kapsamında basketbol milli takımımız için başlattığı sponsorluk ve Athena tarafından bestelenen şarkı ile desteklenen iletişim çalışmaları markaya çok büyük güç kattı. O yıllardan bugüne devam eden destek, Doğuş Grubu’nun kanalları NTV ve NTVSpor’un ’12 Dev Adam’ın maçlarını yayınlamasıyla daha da güçlendi. Turkcell’in geçtiğimiz yıl Hidayet Türkoğlu ile yaptığı reklam çalışmaları da bu desteğin iletişim çalışmalarının birer parçasıydı.
Basketbol ve özellikle de futbolun Türkiye’deki rolü ve insanlar üzerindeki etkisi düşünüldüğünde bu sponsorluk çalışmalarının marka bilinirliği oluşturma ve marka imajını güçlendirme konusunda ciddi etkisi var. Kulüp takımlarının ötesinde liglere ve milli takımlara yapılan yatırımlar da son yıllarda bu desteğin hızla artmasına ön ayak oldu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sponsorluk veren firmalar

öğrenci kulüpleri için sponsorluk çalışmaları

Ogrenci Kulubu Sponsorluklari